TSYD'NİN 5-6-7 Ocak 2011 tarihlerinde Antalya'da düzenlediği seminere MHK eski Başkanı Oğuz Sarvan, FIFA kokartlı hakemler Cüneyt Çakır ve Bülent Yıldırım'la katılan Uilenberg'e, "Hakemlerimiz çok hata yapıyor. Bunun nedeni sizce bir özgüven sorunu mu, medya baskısı mı, yoksa yetenek sorunu mu?" diye sormuştum. Uilenberg, temel sorunun "Yetenek" olduğunu söylemişti. Cüneyt Çakır da "Avrupa Kupaları'nda görev yaparken maçın bir parçası haline geliyoruz. Bu sayede az hata yapıyoruz. Türkiye'de ise aynı ortamı maç içinde bulamıyoruz" ifadesini kullanmıştı.
Geçen sezon hakemlerimiz sonuca etki eden çok büyük hatalar yaptılar. FIFA bu sezon hakemlerin yetki alanını genişletti ama ilk üç haftada skora ve sonuca etki eden hakem hatalarına tanık olduk. Peki bu sorunu nasıl aşacağız?
AKADEMİDE HAKEM BRANŞI
Yetenek sorunu yaşayan hakemlerle yolların ayrılması gerek. Geleceğe yatırım yapmak istiyorsak spor akademelerine "Hakemlik" branşı koymalıyız. Dört yıllık eğitimde hakem olmak isteyenlere gerekirse Türkiye'den ve yurt dışından eğitimciler getirmeliyiz. Bu konuda seçici olmalıyız. Hakem olacak kişinin özgüvenini, fizik yapısını (Örneğin atletik olmalı), algılama düzeyini, iletişim gücünü, hakimiyetini, cesaretini en önemlisi kompleksli olmamasını iyi analiz etmeliyiz. İleride FIFA hakemi olacaklarından hareketle okulu bitirene kadar üst düzey İngilizce öğrenmesini sağlamalıyız. Bu kişilerin eğitim sırasında eğitmenleri gözetiminde Amatör Kümelerde maç yönetmesini sağlayarak bilgilerini pratiğe dökme fırsatını da vermeliyiz.
6 HAKEME GEÇELİM
MHK Başkanı Yusuf Namoğlu'nun dile getirdiği ama uygulamaya sokmadığı, UEFA'nın Şampiyonlar Ligi'nde uyguladığı "6 hakemle maç yönetme" sistemini acilen devreye sokmalıyız. Bu sistemle aynı alan daha çok gözle kontrol edilir. Futbolcuları da daha kontrollü ve dikkatli olmaya iter. Hatalar aşağı çekilir.
Sıkışan takvim yüzünden takımlar üç günde bir maç oynuyor. Trabzon ve Beşiktaş Avrupa maçları nedeniyle nefes alamıyor. Sporseverler de bu tempoda "Maçkolik" oluyor. Hakemlerin de yükü ağırlaşıyor, çünkü onlar futbolculardan daha yaşlı oldukları için bu tempoyu kaldırmaları daha zor. Dolayısıyla hata yapma oranları yükselecek. Yetenek sorunu yaşayanlar ise facia hatalara imza atacaklar. Altı hakem uygulaması hem hata oranını düşürecek hem de kale arkalarında görev yapan hakemlerin deneyimini yükseltip futbolcuların huyunu suyunu tanımalarını sağlayacak.
COPA AMERİCA SPREYİ
Futbolda hakemlik teknolojik gelişmeye açık. Son örnek kulaklıkla iletişim kurmaları. Bir yenilik de frikiklerde baraj ve topun yerinin boyayla belirlenmesi. A Haber'den yayınlanan Copa America maçlarında da ilk kez bu kadar üst düzeyde bir turnuvada bu uygulama sahaya döküldü. Hakem rakip ceza alanı yakınındaki serbest vuruşlarda faulü çaldığında hemen atışın kullanılacağı yeri bir spreyle işaretliyor; sonra barajın kurulacağı hattı aynı şekilde belirliyordu. Böylece hem zaman kaybının hem de uzun itirazların önüne geçildi. MHK de bu uygulamayı Türkiye'de hayata geçirirse futbolcular itiraz edemeyeceği gibi zaman kaybı da olmaz.
MHK'ye öneriyorum
24 Eylül 2011 13:10