2000’lerin başında, fahri futbol teknik direktörlerinin bir araya geldiği dost meclislerinde zaman zaman şu sözler duyulurdu. “Arjantinli futbolcular Türkiye’de oynanan futbola adapte olamıyorlar”. Nereden geldiği ve hangi kanıtlara dayandığı belli olmayan bu sav yüzünden çok sayıda yeni transfere umutsuz gözlerle karşılamalar yapıldı, ufak tefek başarılar büyütüldü de büyütüldü.
Günümüz futbolunun tartışılacak konu sıkıntısı çekmediği bu günlerde ülkemizdeki Arjantinli futbolcu sayısında gözle görülür bir artış yakalandığı gibi, geçmişin tozlu raflarında kalan “Arjantinli futbolcu” basmakalıbı da test edilme imkanı buldu.
Süper ligde en fazla Arjantinli futbolcuya kadrosunda yer veren takımımız Kayserispor. Franco Cangele ise ülkemizde en uzun süredir top koşturan Arjantinli. 2006 yılında Colon’dan Sakaryaspor’a kiralık gelen ve gösterdiği performansla Kayserispor’lu yöneticilerin radarına yakalanan Cangele, ertesi sezon sarı-kırmızılılarla sözleşme imzaladı. Üst üste geçirdiği sakatlıklar ise peşini bir türlü bırakmadı.
Kayserispor’un bir diğer Arjantinlisi ise kaleci Nicolas Gaston Navarro. Sarı-kırmızılılara transfer olduğu 2011-2012 sezonunda 29 kez ilk 11’de sahaya çıkan Navarro, ikinci sezonunda yabancı kontenjanına takıldı ve A2 takımına gönderildi.
Ülkemizde forma giyen en kariyerli Arjantinlilerden biri olan Pablo Mouche’nin Türkiye’ye transferi Arjantin basınında hayli ses getirse de Türkiye’de biraz es geçildi. 6 sezon boyunca Boca Juniors’un en önemli oyuncularından olan Mouche, 2011-2012 sezonu sonunda Avrupa’ya gelmeyi kafasına koymuştu. Çok sayıda teklif arasından neden Türkiye’yi seçtiği sorusuna verdiği yanıt ise, Kayserispor’un projesine güvendiğini söyledi.
Bursaspor’un tarihinde ilk Süper Lig şampiyonluğuna ulaştığı kadronun bir parçası olan Pablo Batalla, Türkiye’deki mutlu Arjantinlilerden biri. Yeşil-beyazlıların tarihindeki ilk Şampiyonlar Ligi golüne imza atan Batalla’nın, kendi kariyerinin en üst performansına Bursa’da ulaştığını söylemek mümkün.
Bursa’nın yeni Arjantinlisi Fernando Belluschi ise gittiği hemen her takımda kupalara ulaşmış bir isim. 2007 yılında gittiği Olympiakos ile iki yılda iki kez şampiyonluğa ulaşan Belluschi 1 kez de Yunanistan Kupası’na uzandı. 2009’da Porto ile anlaşan Arjantinli, 3 sezonda toplam 6 kupa kaldırdı ki bunlardan biri de 2010 Avrupa Ligi Kupası’ydı. Kendisinde kupa şansı olduğundan şüphelendiğimiz Belluschi’nin Bursa’ya da aynı şansı getirmesini bekleme hakkımız olsa gerek.
Birden fazla Arjantinliye ev sahipliği yapan bir başka kulübümüz Orduspor. Teknik Direktör Hector Cuper’i de saydığımızda 3 Arjantin pasaportu bulunan mor-beyazlıların futbolcuları Alfredo Monje ve Javier Umbides’in ise birden fazla ortak noktaları var. İkisi de 2012-2013 sezonunda ilk kez Türkiye havası soluyorlar, ikisinin de bir önceki durakları Yunanistan ve üstüne üstlük 2010-2011 sezonunda Olympiakos Volou’da birlikte forma giydiler.
Süper Ligimizin bir diğer Arjantinlisi İsmael Sosa, 2010’dan bu yana Gaziantepspor forması giyiyor. Ancak kendisinden beklenen çıkışı gösterebildiğini söylemek oldukça zor olsa gerek.
Türkiye’ye ilk adımını Galatasaray ile atan, ardından Orduspor’a kiralık verilen ve çok istese de sarı-kırmızılı takıma geri dönemeyen Emmauel Culio, 2012-2013 sezonuna Mersin İdman Yurdu’nda başladı.
Süper ligde halen top koşturmakta olan ve takımına en fazla fayda sağlamayı başaran Arjantinli’nin Gustavo Colman olduğunu söylesek sanırız yanılmış olmayız 2008 yılında Trabzonspor’a transfer olan Colman, saha içerisinde gösterdiği performans ile taraftarın sevgilisi olmanın yanı sıra yerli yabancı tüm rakiplerini hem korkuttu hem de saygılarını kazandı.
10 Arjantinli tek bir ligde. Kimi yeni, kimi artık bizden biri. Milenyum başındaki anlamsız Arjantinli futbolcu tartışması çürüdü diyebiliriz.
Dilerseniz artık yeni tartışmalara yelken açalım.
En iyi Tangocu hangisi?
18 Ekim 2012 0:47